Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
sep 152017
 

På det seneste har der været meget omtale af kvotekongerne i Danmark. Men kvotekongerne er ikke nødvendigvis det største problem med EU’s kvoter…

DR.dk bragte engang en artikel, som kan give enhver økonom gåsehud. Både fordi historien viser, at folk reagerer på incitamenter og maksimerer nytte og profit (det er smukt!). Men også fordi historierne viser, at en forkert politik kan være ødelæggende (det er grimt!).

Det drejer sig om EU’s fiskepolitik, som (åbenbart) bestemmer præcis hvor mange rødspætter der bliver fanget hvert år. Den maksimale grænse bestemmes af kvoten. Og den minimale grænse bestemmes af … kvoten. Hvorfor? Fordi mindsteprisen på fisk gør, at det altid er optimalt for fiskerne at udnytte hele kvoten.

Lad os starte med det smukke: Fiskerne får en mindstepris for deres fisk, som ligger over omkostningen ved at fange fisken. Derfor vil de naturligvis altid fange alle de fisk, de må, og derfor udnytter de hele deres kvote. [1]Bemærk at Dansk Fiskeriforening siger “Hvis vi gør det (fanger mindre end kvoten, red.), så risikerer vi at vores kvoter bliver sat ned, fordi vi ikke fanger den”. En anden årsag er … Continue reading De vil jo – som bageren, slagteren og konsulenten – gerne tjene penge. Det er smukt, fordi det viser, at fiskerne reagerer på priserne.

Lad os dernæst tage det grimme: Fiskerne reagerer på forkerte priser! Prisen er holdt kunstigt oppe af EU, så derfor ender man med at smide god fisk ud, i stedet for at sælge den til Hr og Fru Jensen, som gerne vil have rødspætte, men synes at prisen i dag er lidt for høj. Resultatet er, at forbrugerne får færre og dyrere fisk. Man smider god fisk ud. Og man overfisker farvandene unødigt. Det interessante spørgsmål er: Hvorfor sker det her? Svaret er sandsynligvis fordelingspolitik. De små fiskere bor primært i Udkantseuropa. Det ser altså ud til, at EU synes, at Udkantseuropa er vigtigere end fisk og forbrugere. Det er helt ok – EU-politikerne er demokratisk valgt. [2]Men pas nu på med at tro, at demokratiet er en god mekanisme. Men måske kunne man støtte Udkantseuropa på en lidt smartere måde…? [3]Man har vist allerede visse støtteordninger, der går til små både uanset fangsten. Det holder liv i den lille fisker, uden at han direkte opfordres til at smide fisk ud…

PS: Ovenstående er baseret på et gammelt blogindlæg, jeg skrev for Incentive på deres nu lukkede blog.

References

References
1 Bemærk at Dansk Fiskeriforening siger “Hvis vi gør det (fanger mindre end kvoten, red.), så risikerer vi at vores kvoter bliver sat ned, fordi vi ikke fanger den”. En anden årsag er nok, at hvis de ikke fanger hele kvoten, udnytter de ikke den mindstepris, som EU garanterer dem.
2 Men pas nu på med at tro, at demokratiet er en god mekanisme.
3 Man har vist allerede visse støtteordninger, der går til små både uanset fangsten. Det holder liv i den lille fisker, uden at han direkte opfordres til at smide fisk ud…
 Posted by at 15:19

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting