Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
aug 082012
 

Ole Birk Olesen har i dag et blogindlæg, hvor han argumenterer for, at Danmark er gået fra at være det rigeste land nord for Alperne til at være det fattigste.

Det lyder jo skræmmende. Og selvom jeg generelt er meget liberal og er stor fan af Ole Birks bog, Taberfabrikken, var jeg alligevel lidt skeptisk.

Så jeg lavede nedenstående figur med data fra Verdensbanken. [1]jeg har ikke tjekket andre datakilder. Verdensbanken var tilfældigt udvalgt, fordi jeg vidste, det er nemt at finde alle lande her. Min skepsis er nok ikke helt ved siden af. Dermed ikke sagt, at min figur viser sandheden. Den viser bare, at man kan vælge forskellige tal og få forskellige konklusioner. Måske er det OECD’s fremskrivning til 2017 (som Ole Birk bruger), der er noget galt med?

Kommentarer til figuren

  • Norge har overhalet os. Det skyldes nok især en tyk sort væske i undergrunden.
  • Sverige har på det seneste overhalet os. Er der ikke noget med, at de havde en kraftig økonomisk krise i 90’erne?
  • Andre lande (ekskl. Schweiz) har halet ind på os. Generelt er det svært at holde et forspring over lange perioder, fordi andre lande kopierer gode idéer. Måske er velfærdsstaten forklaringen. Måske har de andre bare kopieret vores gode metoder. Måske er det begge ting + meget andet?

EDIT: Her er det købekraftjusterede BNP, som ønsket af Claus i kommentarerne.

References

References
1 jeg har ikke tjekket andre datakilder. Verdensbanken var tilfældigt udvalgt, fordi jeg vidste, det er nemt at finde alle lande her.

  3 Responses to “Er Danmark rutsjet ned af ranglisten over rige lande nord for Alperne?”

  1. Kan ikke gennemskue om de tal du trækker ned er justeret for købekraft? Det er bare GDP per capita i 2000-priser, men ville det ikke være mere interessant at vide hvad man kan købe for de penge i de repræsentative lande?

  2. Din graf viser nu sjovt nok samme billede som OBO’s gør – alle andre lande er på vej til at overhale os – det eneste der er forskellen er, at OECD’s prognose er ude i fremtiden, så i princippet er den europæiske og amerikanske økonomi brændt sammen, eller vi er i hvert fald i et double dip – husk på renten i EUR er under 1% – i USA er den 0% – og alligvel formår man ikke at sænke arbejdsløsheden og komme ud af lavkonjunkturen – mit bud er, at der er en obligationsbobbel på vej – den kommer til at smadre vores allesammens økonomi, da obligationerne skal betales tilbage så og sige..

  3. @Claus: Det er de ikke. Det kan du evt. se i regnearket. Og jo – det PPP justerede BNP er interessant at se, så det kan du se nedenfor. Grunden til at jeg ikke tog det med i første omgang, er at det er GDP pr. indbygger, Ole Birk selv bruger.

    @Daniel: De kan lige så vel være på vej til at indhente os og blive lige så rige som os. Jeg synes grafen sætteret klart spørgsmålstegn ved Ole Birks overskrift: “Danmark: Fra rigest nord for Alperne til fattigst – på kun 45 år” – for vi er langt fra det fattigste land endnu.. Fx er Belgiens BNP pr. indbygger 20% lavere end Danmarks! Det henter de næppe på 6 år.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting