Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
sep 072007
 

Nyrup har – som mange andre danskere – set sig sur på “kapitalfondene”, der opkøber og ‘tømmer’ virksomheder med (efter deres mening) katastrofale uheldige konsekvenser for samfundet. Argumentet synes bl.a. at være, at fordi kapitalfondene sælger bygninger og fyrer ansatte, så er de per definition onde.

Uden at gå ind i en længere diskussion, så vil jeg sætte tre spørgsmålstegn ved deres argumenter

 1. Hvorfor skal f.eks. et forsikringsselskab – der er dygtige til forsikringer men knap så gode til ejendomsinvesteringer – eje ejendomme? Er der ikke god fornuft i at sælge dem fra?
 2. Hvorfor skal en ansat – der strengt taget ikke er behov for – være i virksomheden? Bør man ikke så vidt muligt spare omkostningen til glæde for virksomhedens ejer?
 3. Hvis kapitalfondene ødelagde værdi (som Nyrup synes at mene), ville de så være på markedet særligt længe?

Svarerne til sidste spørgsmål under hvert punkt er naturligvis “jo”, “jo” og “nej”. Kapitalfonde der opkøber virksomheder, trimmer dem og sælger dem videre med fortjeneste er – alt andet lige – en gevinst for samfundet! Det kan ikke afvises, at kapitalfondene er dygtige til f.eks. at udnytte skattehuller eller andre uheldige omstændigheder, men så bør Nyrup (og alle andre med “kapitalfonde er onde”-holdning) koncentrere sig om at få lukket hullerne, i stedet for at forsøge at ødelægge et ikke-velfungerende marked for virksomhedsovertagelser endnu mere!

 Posted by at 12:06

  One Response to “Det er selvfølgelig en holdning… Den er bare forkert!”

 1. Det er svært at starte en diskussion når man er enig! Men blot for at lægge en kommentar:

  Til dit punkt (2) ville jeg tilføje:

  2. […] til glæde for virksomhedens ejer (der øger sin profit), samfundsøkonomien (hvis ressourcer bliver udnyttet mere effektivt) og måske oven i købet den ansatte selv (som slipper for at bestride en overflødig stilling hvor han/hun ikke er sin egen løn værd, og i stedet bliver tvunget over i et nyt job som kan give ham/hende arbejdsglæden tilbage!)

  I øvrigt findes der endnu en valid kritik af kapitalfondene, nemlig at de øger uigennemsigtigheden omkring virksomhedernes ejerforhold, da det typisk er meget svært at gennemskue hvem der reelt står bag kapitalfondene. Dette kan være et såkaldt demokratisk problem, og give lejlighed til at enkeltpersoners eller virksomheders eventuelle dobbeltroller ikke kommer frem.

  Men her er den rette kur igen ikke at modarbejde kapitalfondene som helhed, men derimod at lappe lovgivningen på det specifikke punkt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting