Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
okt 072006
 

Det er ikke spor sjovt at have fået godt lønnet arbejde, når man er studerende og har modtaget SU. SU-styrelsen bestemmer nemlig, at jeg i indeværende år ved siden af SU’en hver måned må tjene

 • 6.010,- når jeg modtager SU/SU-lån
 • 15.010,- når jeg ikke modtager SU/SU-lån, men er studerende
 • 28.890,- når jeg ikke længere er studerende

Jeg modtog SU/SU-lån indtil juli (7 måneder), og er derefter studerende indtil vi forsvarer specialet (forhåbentligt november = 4 måneder). I alt giver det et fribeløb på 131.000 kroner. Da jeg har tjent penge hele året (CEBR og COWI), har det hele flasket sig således, at jeg kan undgå at betale min SU/SU-lån tilbage, hvis jeg indbetaler 12.933,- om måneden på min kapitalpension i de næste 3 måneder…

Pis! Jeg ville hellere have brugt pengene på sjov!

 Posted by at 18:43

  13 Responses to “Jeg vil gerne indbetale lidt pension…”

 1. Så er det jo heldigt at vi her i landet har noget som kaldes kapitalmarkeder. Løsningen er enkel:

  1. Lån hver måned det ekstrabeløb du ville få udbetalt hvis du droppede pensionen —- lad os sige 6.000 kr. — og brug pengene på sjov

  2. Lad være med at betale hverken renter eller afdrag de næste 30 år, men lad bare lånet tårne vokse sig tykt og godt.

  3. Når du mæt af arbejdsdage går på pension hæver du de 3×12.933 med påløbne renter, fratrukket skat.

  4. Brug pengene til at tilbagebetale dit lån. Med perfekte kapitalmarkeder (og uændret skattesystem) vil de to beløb være nøjagtig ens. Alle er glade!

  5. Bare ærgeligt at kapitalmarkederne ikke er perfekte.

 2. Ad 5: Ja – det er ærgerligt!

  Til gengæld har Casper gjort mig opmærksom på, at jeg ikke havde medregnet feriepenge. Så i stedet for de (fra nuværende synspunkt) sølle 12.933,- om måneden skal jeg de næste tre måneder indbetale 18.200,- om måneden i pension.

  Det er snart ikke en skid tilbage at leve for! øv!

 3. Det er ikke fordi jeg ikke selv har været ude for at mærke SU-styrelsens klamme hånd, men en lille økonom som dig kunne vel have regnet det ud???
  Nu har du været tilknyttet SU systemet ca. 6 år.

  Dette betyder selvfølgelig ikke, at det er en fed situation.
  Som skatteborger (og ikke længere modtager af SU) foreslår jeg, at hullet med kapitalpension lukkes. Så skulle du i stedet have betalt pengene tilbage til staten hvilket jo er dejligt for samfundet.

 4. Det kan jeg potentielt se problemer i. Så vil der jo ikke være nær så stor fidus i at blive færdig om efteråret, hvorfor studerenden måske vil vente med at aflevere speciale til foråret… O.s.v….

  Men selvfølgelig – fra en alt andet lige betragtning er den god nok – og jeg har jo afleveret 😉

 5. Det kunne være sjovt at lave lidt statistik på, om der er en signifikant stigning i antallet af afleverede specialer omkring årsskiftet af selv samme økonomiske incitament!

 6. … og hvis jeg ikke tager helt fejl så giver 3×18.200,- = 54.600,- hvilket overskrider det maksimale beløb på 42.000 man kan indbetale på en kapitalpension om året…. Så er der kun ratepensionen tilbage – hvor man hvis nok kan omgå de 42K med et par tricks – og så kan man eller have glæde af pengene når man er 65 :-s

 7. … og så læser jeg lige følgende på su.dk: “Indbetalinger på en privat pensionsordning, f.eks. en kapitalpensionsordning eller ratepension, giver et skattefradrag, men fradraget godkendes ikke i SU-egenindkomsten. Du skal altså tælle dem med når du udregner egenindkomsten.” – er der nogen der lige gidder afkræfte at dette IKKE betyder hvad jeg tror det gør?!

 8. Desværre – sådan er reglerne……

  Men hvis din arbejdsgiver indbetaler pensionen, er sagen en helt anden. Så tæller pengene ikke med i fribeløbet…

  Ang. ratepension, så er jeg ved at undersøge det (det er nemlig slet ikke nyt for mig). Min bankrådgiver skrev i dag, at ratepension er mindre fordelagtigt, da den ikke kan trækkes fra i topskatten (rammer godt nok ikke mig i år), den kommer ud som alm. imdkomst og beskattes derefter (modsat kapitalpension, der beskattes med 40%).

  Så det ligner 42.000 på kapitalpensionen og resten på rate…

 9. Tudefjæs – Det er sørme syndt, at man ikke både kan tjene mange penge og få SU.

  hilsen Jan, der kommer gennem normeret 5 års studier på CBS uden SU.

  PS: Spøg til side, så ja, det er sgu latterligt, at der er en øvre grænse i de måneder, hvor man ikke er SU-berettiget.

 10. Jeg vil godt understrege, at jeg ikke har udtrykt nogen mening om, hvorvidt det er godt eller skidt med grænsen. Der er sikkert mange gode grunde til at have den.

  Jeg siger bare, at jeg ville ønske, den ikke ramte mig 😉

 11. […] Som jeg skrev om for nogle uger siden, så er jeg kommet lidt i klemme med SU-reglerne. Dengang var situationen den, at jeg havde regnet mig frem til, at jeg skulle indbetale et ikke uanseeligt beløb, for at slippe for at betale min SU tilbage. Så langt så godt – det var vel også ok, at få lidt gang i pensionsopsparingen – jeg føler mig jo tit gammel![1] […]

 12. Hvor meget af det her skal man selv opgive til skattemyndigheden og hvor meget går af sig selv? Har I en fast procentsats jeres arbejdsgiver trækker (fx 99% af lønnen) eller hvordan gør i – og har jeres arbejdsgivere stillet sig på bagbenene? Min synes det er et bøvl og har ingen erfaringer med det.. derfor jeg gerne vil høre, hvordan i gør det. Min arbejdsgiver er meget usikker på det – særligt den del med at det er bruttolønnen, der skal sættes ind og at banken så ordner indbetaling af arbejdsmarkedsbidrag osv. Hvordan ser ens årsopgørelse så ud? Og for at vende tilbage til starten; sker indberetning om egenindkomst automatisk fra Skat til SU-Styrelsen eller skal man selv foretage sig noget og evt. rette ned. Jeg har da også en rate – og en kapitalpension – vil det sige, at det dérindsatte beløb heller ikke tæller med i ens egenindkomst? Mvh

 13. Halløjsa!
  Min arbejdsgiver trak 100% af lønnen, hvorefter banken trak AMB. Det er kun indbetalinger foretaget af arbejdsgiver, der ikke tæller med i egenindkomsten (som i øvrigt bliver oplyst til SKAT automatisk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting