Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
jun 272006
 

Efter at det stod klart, at Henning Dyremose står til at modtage op til 50 mio i bonus fra TDC, har kritikken haglet ned over den onde kapitalfond NTC. Jeg kan sagtens forstå folks harme – men jeg synes, man skyder på de forkerte!

Det har altid været et problem, at ledelsen af en virksomhed ikke i alle tilfælde varetog aktionærernes interesser. [1]I økonomisk teori er det kendt som principal-agent-problemet. Principalen er aktionæren, agenten er lederen, og agenten gør ikke nødvendigvis hvad der er bedst for principalen. Måske udbetaler … Continue reading Dette gælder specielt når der er mange små aktionærer, som hver især ikke har tilstrækkelig stor interesse og magt til at disciplinere ledelsen. [2]Dette er free-rider-problemet. Hver enkelt lille aktionær ville ønske, at virksomheden blev ledet bedre, men alle ‘håber’ at nogen andre sørger for det

En af løsningerne på disse problemer er, at man gør det relativt let for andre at overtage virksomheden, hvis ikke potentialet udnyttes godt nok. Hvis en virksomhed drives dårligt, vil aktierne være billige. En udenforstående part (overtageren) kan derfor købe virksomheden billigt, optimere driften, og tjene på det. Da ledelsen i virksomheden er bange for at miste sine gode jobs, vil denne trussel om overtagelse give ledelsen incitament til at drive virksomheden ordentligt.

Desværre møder denne effekt mange modstande. Hvis en lille aktionær ved, at overtageren vil optimere driften, så er det bedre at lade være med at sælge sine aktier – vente til driften er optimeret – og så sælge dem til en høj pris. Der er også andre forhindringer. A-aktier kan gøre det umuligt for en overtager at få over 50% af stemmerne. [3]Det er dette, min bacheloropgave handlede om Virksomheden kan bruge poison pills [4]Poison pills kunne f.eks. være når der i virksomhedens fundats står, at den skal sælge sine aktiver for 1 kr. hvis virksomheden overtages, m.v.

Prøv nu at skifte ordene i teksten ovenfor ud med følgende ord:

  • Virksomhed (TDC)
  • Ledelsen (Henning Dyremose)
  • Overtageren (NTC)
  • En lille aktionær (ATP)
  • Poison pill (kr. 50 mio. overtagelsesbonus til den siddende ledelse)

Bemærk,

  1. Langt største delen af den bonus Henning får er vedtaget af den gamle bestyrelse!
  2. ATP forsøger (forståeligt nok) at malke NTC for penge – men at påstå de taber på NTC’s overtagelse er nok i overkanten!

Jeg vil også gerne give et bud på vindere og tabere i denne sag:

Vindere:
Henning (får 50 mio)
Aktionærerne (blev tilbudt en pæn overpris for deres aktier)
NTC (regner vel med at kunne tjene penge på handlen)

Tabere:
En del af TDC’s ansatte (var måske kun ansat pga. Hennings mangelfulde ledelse)
Poul Nyrup (har afsløret, at der er store mangler i hans minder fra polit-studiet)

References

References
1 I økonomisk teori er det kendt som principal-agent-problemet. Principalen er aktionæren, agenten er lederen, og agenten gør ikke nødvendigvis hvad der er bedst for principalen. Måske udbetaler han f.eks. for stor løn til sig selv…
2 Dette er free-rider-problemet. Hver enkelt lille aktionær ville ønske, at virksomheden blev ledet bedre, men alle ‘håber’ at nogen andre sørger for det
3 Det er dette, min bacheloropgave handlede om
4 Poison pills kunne f.eks. være når der i virksomhedens fundats står, at den skal sælge sine aktiver for 1 kr. hvis virksomheden overtages
 Posted by at 10:32

  3 Responses to “De store onde kapitalfonde!”

  1. Hørt hørt!! Men dette burde jo være et indlæg i politiken eller berlingske..

  2. Jeg havde godt lidt på fornemmelsen, at du ville være meget enig i dette indlæg… Desværre får jeg nok ikke sendt det ind til Politiken, men de er velkomne til at copy/paste fra min hjemmeside 😉

  3. Problemet er jo netop, at der er for få (dygtige) akademikere, der deltager i samfundsdebatten. Det gør jo netop at debatten ‘comes short’ for essensen. Claus gjorde mig opmærksom på en leder i politiken, der rammer ok (men stadig langt fra). Men alt i alt, jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst blev forarget over hvor meget min nabo gav sin søn i lommepenge.. paternalisme ligger mig dog også fjernt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting