Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
sep 302019
 

Kommunerne har monopol på husholdningernes affald. Det bruger de bl.a. som argument for at bestemme over trafikreguleringen af helt private veje [1], men også bl.a. til at understøtte "cradle-peoples" drømme om, at alt kan og skal genanvendes. Og nu er det så åbenbart et problem, at noget af det havner i Asien [0]

Problemet er, at det udsorterede affald ofte ikke er godt nok sammenlignet med råstoffer (hvem vil fx have plastik fra sundhedssektoren i nærheden af sine madvarer?). Det er sandsynligvis en af årsagerne til, at plastikken til sidst ender i udlandet i stedet for at blive brændt og energiudnyttet her i Danmark.

Jeg debatterede genanvendelse på Folkemødet (det var her, at Ida Auken påstod, at vandstanden i København ville stige med 2 m). Fælles for mine moddebattører var, at de ikke stolede på markedet – at prisdannelsen ville sikre os, at vi ikke løb tør for ressourcer – og mente at vi løb tør uden politisk indblanding. Stik imod hvad historien fortæller os [2] (læs også min kollegas debatindlæg om samme) [3].

Genanvendelse kan sagtens være en super idé. Der findes markeder for genanvendelse, hvor det er nyttigt, og jeg har altid sagt, at vi sagtens kunne have haft affaldssortering tidligere i Danmark, hvis ikke kommunerne havde haft monopol (fordi monopol = én løsning i dårligere kvalitet).

Men en top-down styring af genanvendelse er i mine øjne den forkerte måde at få en god genanvendelse af ressourcerne. Man bør sætte affaldet (og borgerne!) fri, så vi borgere frit kan vælge, hvem der skal håndtere vores affald. Så kan vi selv afgøre, om vi vil have lavere priser mod at sortere affaldet. Eller om vi vil have bedre trafiksikkerhed mod lidt højere priser (se [1]).

[0] https://nyheder.tv2.dk/…/2019-09-27-tv-2-finder-dansk-plast…
[1] https://www.facebook.com/JonasHerbyCEPOS/videos/2155010288124963/
[2] Se bl.a. https://www.cato.org/blog/simon-abundance-index-r-2019
[3] http://punditokraterne.dk/…/befolkning-vaekst-og-klima-14-…/
Source

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting