Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
jul 272017
 

For et par uger siden var medierne fyldt med diskussioner af, hvorvidt København skal lægge gader til det ene eller det andet racerløb.

Udover miljø, trafikale problemer osv. fylder økonomi en del i diskussionen. Vil det være godt for Københavns økonomi at være vært for et racerløb, der tiltrækker tusindvis af købestærke turister? Vil det være en god forretning for Københavns hotel- og restaurationsbranche?

Det kræver selvfølgelig en nærmere analyse at afgøre den sag. Men diskussion kan som udgangspunkt blive mere kvalificeret, hvis debattørerne er opmærksomme på forskellen mellem det korte sigt og det lange sigt i økonomien.

På kort sigt er der et givet udbud af hotelværelser, restauranter mv. i København. Der er de hotelværelser, der er, og et stort arrangement med nye gæster, vil derfor øge det enkelte hotels belægning, så de tjener flere penge — særligt fordi en stor del af deres omkostninger er faste.

På lang sigt er der derimod andre effekter i spil. For hvad sker der med antallet af hotelværelser, hvis hotellerne bliver vænnet til (og forventer), at kommunen arrangerer Formel 1, Formel E, Cykel VM osv. for skattepengene med jævne mellemrum? Nemlig! Når hotelkæderne ser mulighed for at tjene godt under arrangementerne, kommer der hurtigt flere hotelværelser. De vil til gengæld stå halv- til heltomme imellem de store arrangementer, så hotellerne over en årrække tjener præcist det samme, som de ville have gjort uden Formel 1.

Hvis effekten af at arrangere Formel 1 er, at hoteller, restauranter mv. forventer, at kommunen løbende vil betale for store events, så er resultatet altså, at hverken brancherne eller København som helhed vil tjene på de forskellige events. Hotelbranchen vil ganske vist fylde mere i den københavnske økonomi, men da der nu engang kun er et vist arbejdsudbud, vil det være på bekostning af andre brancher.

Tilbage står altså, at kommunen — hvis det lange sigt er det mest relevante (og det mener jeg) — kun skal arrangere racerløb, hvis det skaber større fornøjelser for københavnerne, end de ville kunne opnå på egen hånd for de samme penge.

Om racerløb gør det? Der er dit gæt nok lige så godt som mit.

 Posted by at 9:21

  One Response to “Formel 1-økonomi”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting