Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
aug 302011
 

Forleden skrev jeg om makroøkonomisk steady state og Brøndby IF. Men makroøkonomi kan også bruges mere seriøst til at fortælle lidt om, hvordan det bliver i fremtiden.

Et af de helt store temaer for valget 2011 er “vækst”. Hvordan skal vi få vækst? Hvor skal den komme fra? Er væksten gået helt i stå?

Svarene på ovenstående spørgsmål er ret enkle. “Ved at lade være med at dumme os.”, “Det ved vi ikke, men den kommer.” og “Ja, men den kommer tilbage (med mindre vi dummer os)”. Kort og godt: Uanset om Helle eller Lars bliver statsminister, så vil de begge med stor sandsynlighed før eller siden få succes med at skabe vækst.

Nedenstående figur viser BNP pr. indbygger i Danmark i perioden 1966-2010. Der har været bump på vejen, men på den lange bane har væksten været ca. 1,5% om året i gennemsnit over hele perioden. Muligvis er det Danmarks steady state – Danmarks langsigtsligevægt. Lige nu er vi (som figuren viser) under vores potentiale, men over en årrække vil vi med meget stor sandsynlighed komme tilbage på (og af og til over!) vores langsigtede potentiale.

blog.incentivepartners.dk skrev jeg engang om økonomers og politikeres effekt på væksten. Den kan man selvfølgelig påvirke. Men som politiken og embedsmandsapparatet (heldigvis) er i Danmark i dag, så sker der næppe de store katastrofer (som f.eks. Sovjet var), og vi kan med ro i sinde forvente relativ høj vækst i fremtiden. Sikkert snart….


Note: Vækstraterne angiver den gennemsnitlige vækst, hvis vi skal være tilbage på langsigtsligevægten i år 20xx.

PS: Selvfølgelig er det hele ikke så enkelt. Men alligevel: væksten kommer ikke fra de 179 folketingspolitikere, men fra de 5,5 mio. danskere og deres evner til at få idéer og bruge ny teknologi.

  One Response to “Hvor skal væksten komme fra?”

  1. Du skriver en gang i mellem en masse som jeg synes er noget vrøvl, men den her er rigtig god. … Især dit PS. Bare lad være med at sige det til politikerne, for så bliver de så kede af det..

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting