Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
mar 072011
 

De sidste 10 dage har jeg været i USA, for – som en del af min 1½ måned lange rejse – at besøge en gammel ven, prøve kræfter med de amerikanske skibakker og nyde den storslåede natur.

Men selvom jeg er på ferie og nyder livet som backpacker, så er jeg stadig økonom og ser mine omgivelser gennem de økonomiske briller. Og der er meget at se i USA! Og mange forskelle som jeg i mit miljøskadede sind forsøger at forklare ud fra økonomisk teori.

Nogle af dem er lette at forklare. Hvorfor har amerikanerne kæmpemæssige trucks i stedet for små brændstofeffektive biler? Er det fordi de generelt har stærkere præferencer for store biler end danskere? Eller er det fordi de har lave afgifter på brændstof og biler? Jeg tror, det er 99% det sidste. Personligt ville jeg i hvert fald gerne have en stor, stærk bil, der kunne transportere kajakker, ski, 4-wheelers, brænde, møbler og hvad man ellers kan få brug for.

Det samme gælder deres opvarmning. Termostaterne virker ikke særlig godt. Da jeg studerede i Madison, Wisconsin, styrede jeg varmen ved hjælp af en lem ovenpå radiatoren. Termostaten var et mere eller mindre åbent vindue (som i øvrigt vist nok var med enkeltglas)… Men hvorfor også bruge penge på dyr isolering og dyre termostater, hvis energien er tilstrækkelig billig?

Andre ting er lidt sværere at forklare gennem en økonoms briller. Hvorfor bruger mange amerikanere f.eks. vaskemaskiner, hvor tøjet lægges i foroven (toploaders), hvor vi i Danmark har vaskemaskiner, hvor man lægger tøjet i forfra (frontloaders)? Og hvorfor er f.eks. toiletterne så forskellige? I USA lader de til at bruge ekstremt meget vand i forhold til de danske. Er det traditioner fra før den globale handel for alvor tog fat, der gør det? Er det forskellige præferencer? Eller er det virkelig forskellen i vandpriserne? (Toploaders bruger mere vand end frontloaders.)

Jeg tror ikke på, at det udelukkende er forskellige præferencer… Jeg tror heller ikke på, at det er forskellige præferencer, der gør, at amerikanske supermarkeder har så mange flere forskellige varer end danske. Eller at det er forskellige præferencer, der gør, at Wal-mart har en person ansat til at sige velkommen, når man kommer ind i det enorme discountsupermarked. Det er heller ikke forskellige præferencer, der gør at man i USA ser langt flere folk med forskellige former for milde handicaps i dagligdagen. Handicappede der siger velkommen i butikkerne (f.eks. Wal-mart), tager imod dine penge i biografen og vasker gulvet på den lokale McDonald’s.

Jeg tror, de har flere varer på hylderne og flere handicappede i arbejde, fordi lønningerne er lavere. (Da jeg var i Madison i 2004-05 var der en heftig debat om, hvorvidt mindstelønnen skulle hæves til $4,75 i timen. De lavere lønninger skyldes naturligvis heller ikke (direkte) forskelle i præferencer men at USA har meget dårlige kår for arbejdsløse m.m., som gør det mindre attraktivt at være på overførselsindkomst og relativt mere attraktivter at tage et lavtlønsjob.)

Det er faktisk meget rart, at man ikke selv skal finde en indkøbsvogn og stå og rode med en 10’er eller 20’er for at få den ud, men i stedet for får den stukket i hånden af en yderst venlig person. Og det er super, super fedt, at man kan vælge mellem så mange forskellige varer, at det får en gennemsnitlig dansk Bilka til at ligne et russisk supermarked i 80’erne.

Faktisk tror jeg ikke, at den gennemsnitlige amerikaner i hverdagen er så forskellig fra den gennemsnitlige dansker. Vi vil alle have store biler, store huse med opvarmet swimmingpool og masser af valgmuligheder i supermarkedet. Jeg tror i høj grad, at det er forskellige økonomiske rammer, der får os til at virke så forskellige… Derfor må forskellen mellem danskere og amerikanere primært kommer til udtryk i stemmeboksen på valgdagen.

Hvorfor stemmer amerikanerne på politikere, der går ind for (i forhold til Danmark) meget ringe sociale ydelser og generelt en meget lille stat? Er det fordi USA er et nyere land og således bare er lidt ”bagefter” Danmark rent politisk – mens begge lande på langt sigt sigter efter samme mål? Det vil sige – er vi grundlæggende ens, men på forskellige stadier i vores udvikling? Eller er landene grundlæggende forskellige, så det optimale samfund for amerikanerne og de incitamenter og råderum det giver rent faktisk er forskelligt fra det optimale samfund for danskerne? Der var vel en grund til, at de forlod Europa i første omgang? (Jeg mindes en økonomisk teori – måske fra Makro 2 – hvor ”voting with your feet” indgik…)

Det er her økonomen må give endeligt op og tilkalde antropologerne og andre eksperter…

 Posted by at 16:10

  One Response to “Hvorfor er vi så forskellige? En antropologisk økonoms betragtninger”

  1. Jeg er senere blevet opmærksom på, at økonomer faktisk har en hel del at sige om det her. Det kaldes public choice (politisk økonomi).

    Du kan læse en let intro til det her: https://www.berlingske.dk/kommentatorer/markedsoekonomiens-succes-skyldes-dens-incitamenter

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting