Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
jun 082010
 

Fagbevægelsen anklager regeringen for med halveringen af dagpengeperioden at ødelægge tryghedsdelen i den danske Flexicurity-model. Deres modsvar til regerings handlinger er at kræve længere opsigelsesvarsel ud fra argumentet, at Det her er et åbenlyst angreb på de arbejdsløses rettigheder, og så må man jo prøve at beskytte sig imod arbejdsløshed.. Og det er ganske forståeligt.

Problemet med et længere opsigelsesvarsel er, at virksomhederne vil være mere tilbageholdende med at ansætte nye medarbejdere af frygt for at komme til at “hænge på” en medarbejder, som de alligevel ikke skulle bruge. Problemerne kendes fra Tyskland, Frankrig, Spanien m.m., hvor de kæmper med høj arbejdsløshed og endnu højere ungdomsarbejdsløshed.

Men hvorfor kræver fagbevægelsen så længere opsigelsesvarsel, hvis det fører til højere arbejdsløshed? De er jo ikke dumme og ved udmærket hvilke konsekvenser, det vil få. Det gør de naturligvis, fordi fagbevægelsen er involveret i endnu en “os mod dem”-kamp (udover kampen mod de borgerlige). Nemlig kampen mellem dem der er på arbejdsmarkedet, og dem der ikke er på arbejdsmarkedet.

Den middelaldrende kvinde, der lige nu sidder i et job, og ser hendes dagpengemuligheder blive forringet, har et begrundet ønske i at sikre sig sit job. Også selvom det dermed bliver sværere for f.eks. unge (som i Frankrig) at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Modsat har de unge (og andre udenfor arbejdsmarkedet) et ønske om, at der er så gode jobmuligheder som muligt. De er derfor (indtil de får et job) ikke interesserede i, at man får længere opsigelsesvarsel på bekostning af jobmulighederne.

Problemet er naturligvis, at fagforeningerne varetager medlemmernes interesser. Og medlemmerne omfatter ikke lille Per, der først kommer på arbejdsmarkedet om 5 år.

Er det usolidarisk overfor lille Per? Måske. Det er i hvert fald ikke til alles gode. Men det ville også være underligt at have en forening, der ikke kæmpede for sine medlemmers interesser…

 Posted by at 10:01

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting