Warning: Declaration of Suffusion_MM_Walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /customers/6/3/7/jonasherby.dk/httpd.www/wp-content/themes/suffusion/library/suffusion-walkers.php on line 17
apr 062006
 

Politiken havde i går en artikel under overskriften “Fire timers høj puls om ugen = syv ekstra leveår“, ledsaget af et billede af en pige i et fitnesscenter med teksten “Lis Hansen arbejdede i går hårdt… for at sikre sin alderdom“.
Nu tilhører jeg en del af de vel mindst 95% af befolkningen, som finder det ualmindeligt kedeligt og dyrt at gå i fitnesscenter, så derfor blev jeg lidt bekymret ved udsigten til, at jeg i fremtiden muligvis skulle til at spendere mine kostbare timer med sådan en ugerning.

Heldigvis ser det ud til, at mit speciale-team bestående af Casper og mig har reddet mig. Regnestykket er ret simpelt, men lad os først lave et par antagelser:

 1. Fitnesscenter er ikke sjovt. I hvert fald ikke for 300,- om måneden sjovt. Så vi sætter glæden ved at motionere incl. omkostninger til 0.
 2. Renten er 6% om året
 3. Man er vågen 17 timer i døgnet.
 4. Man blver 75 år uden motion – 82 med motion.
 5. Man behøver kun at motionere efter det 15. år. Motionere man fra man er 15 til 75 (60 år), er de ekstra 7 år gratis – dvs. man skal ikke motionere disse år.

Opstil nu regnestykket:
Omkostninger: 4 timer/uge x 52,18 uger/år x 60 år = 12.480 timer
Gevinst: 17 timer/døgn x 365,24 døgn/år x 7 år = 43.463 timer

Aha!” tænker man umiddelbart “Jeg skal i gang med at motionere!“. Men “Vent!” siger økonomerne. “Tænk lige på, at du begynder at betale omkostningerne nu, men du får først gevinsten om 60 år! Det skal tilbage diskonteres![1]Lige præcis her, er det åbenlyst, at der skal tilbagediskonteres. I stedet for at motionere nu, kunne du arbejde og få en løn, som kan sættes i banken, så du kan holde fri senere. Tilbagediskonterer man alle omkostninger og gevinster, ser man klart, at man ikke skal motionere for at forlænge sit liv. Det er simpelthen ikke tiden værd, så længe den årlige rente er over 3,31%.

References

References
1 Lige præcis her, er det åbenlyst, at der skal tilbagediskonteres. I stedet for at motionere nu, kunne du arbejde og få en løn, som kan sættes i banken, så du kan holde fri senere.
 Posted by at 8:51

  3 Responses to “Forlæng livet med motion = en dårlig investering!”

 1. Meget meget flot analyse…. Bjørn Lomborg har været en god inspiration for dig. (læs: lav konklusionen og opstil så de rigtige forudsætninger for at underbygge den allerede færdige konklusion)
  Ligesom Rambøll har fundet ud af at det er en super ide at få OL til København, selvom overkudet står over falder med jeg ved ikke for stor forbedring af folkesundheden, kan man stille sig lidt tvivlende overfor din omvendte antagelse om at motion ikke giver nogen glæde lige nu. F.eks. kender jeg nogle som render rundt, eller har gjort, (læs: Stor jyde) med en stor kuffert på maven. Ved at fjerne den ved at motionere bliver hverdagen lidt bedre. Man kan lige pludselig se nedre vigtige kropsdele, det bliver lettere at slæbe indkøb op at trapperne osv. De fleste kender til at ved at være i en lille smule form har man mere velvære i hverdagen pt., og her er jeg ikke engang kommet ind på effekten overfor det modsatte køn.
  Ny beregning tak…
  /Rasmus (og nej jeg ejer ikke et motionscenter)

 2. Aah – reaktionen var ikke uventet. Og selvfølgelig har vi overvejet dette. Men læg mærke til billedteksten, jeg citerer: “Lis Hansen arbejdede i går hårdt… for at sikre sin alderdom“. Nu er det nok ikke den eneste grund, men for dem der overvejer motion med denne hensigt, holder analysen faktisk vand!

  Men selvfølgelig: Hvis man er tæt på at være der, hvor man gider løfte vægte for at få de benefits du snakker om, så kan det her tippe vægten. Man skal bare ikke gøre det for at vinde tid!

 3. Først, undskyld de mange stave og sprogfejl. Jeg sætter lige tempoet ned og tager et stavekursus.
  Okay, jeres påstand/eksempel/analyse passer fint til en første års lærebog i gymnasiet. Det er jo et meget sjovt eksempel på hvordan man tilbagediskonterer.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Subscribe without commenting